Rejsegilde i Nørresundby på Fremtidens Plejehjem

Fredag den 5. april 2013 var der stort rejsegilde på "Fremtidens Plejehjem" for Nørresundby Boligselskab med mere end 100 deltagere. Projektet optages "løbende" på video af Aalborg kommune, der allerede har haft en delegation i Kina - og en tilsvarende er på vej til Frankrig - som forsøg på eksport af dansk know-how på dette område. Videooptagelserne, der bl.a. følger hele byggeprocessen, er redigeret og oversat til både kinesisk og fransk.

På rejsegildet var der indlæg ved formanden for Nørresundby Boligselskab, Lars Emborg, og rådmand Tina French Nielsen, Aalborg Kommunes Ældre- og Handicapområde samt ved projektleder Niels Erik Starup, Dansk Boligbyg.

Vi opfører i hovedentreprise Fremtidens plejehjem på en vinkelgrund med én fløj i tre etager, parallelt med Limfjorden og én fløj vinkelret på Limfjorden i henholdsvis fire og fem etager. Byggeriet er direkte nabo til Limfjorden med udsigt over mod Aalborg. Entreprisesummen er på 92 mill. kr. og energiklassen er BR 10 (2015).

Niels Erik Starup orienterede bl.a. de mange deltagere om flere - for mange - tankevækkende "størrelser": Huset opføres på 333 pæle i længder på mellem 20 og 28 meter. Ialt er der rammet over 8 kilometer ned i jorden. Der skal leveres 350 lastvogne med betonelementer, svarende til 35.000 kilometers kørsel med betonelementer. Ialt er der 1.700 betonelementer med en samlet vægt på 9.000 tons.

I hver af de 75 boliger lægges der ca. 360 meter kabelrør til el, svarende til 27 kilometer alene i boligerne. Der er 5 ventilationsanlæg, som ialt udskifter 30.000 kubikmeter luft i timen, svarende til 720.000 kubikmeter i døgnet. Og det sker gennem 3 kilometer luftkanaler. Af de 720.000 kubikmeter luft blivere 80 %, svarende til 575.000 kubikmeter luft, genanvendt til opvarmning af indblæsnings-luften.

Facaderne opføres i hvid beton med forsætninger mellem vinduer. Huset udstyres med solcelleanlæg som en del af forsyningen. Vinduer og røg-opluk udføres med naturlig ventilation som WindowMaster. Byggeperioden er 18 måneder, og det samlede areal udgør 8.000 m2.

Byggeriet opdeles i tre dele: En boligdel med 75 lejligheder, hver på ca. 65 m2, en restaurant og en servicedel. Fra restauranten i stueetagen er der en uspoleret udsigt direkte ud over Limfjorden over til Aalborgs "Skyline". Restauranten og køkkenet skal drives som en selvstændig enhed, hvor beboerne kan komme og spise, ligesom restauranten bliver åben for udefra kommende brugere.

Lejlighederne indrettes med eget lille køkken, depotrum, opholdsstue, soveværelse og stort badeværelse med vaskemaskine og tørretumbler. Badeværelserne indrettes med to typer inventar, begge valgt for at fremtidssikre arbejdsforhold for personalet. Der er forberedt installationer for sensor-gulv, som registrerer hvis en beboer falder.

Servicedelen indrettes med alle faciliteter for personalet - fx administrationskontorer, omklædning, vaskeri og teknik. Der indrettes desuden fitness og wellness rum for beboerne. På hver etage bliver der en åben eller overdækket terrasse, hvor beboerne kan opholde sig. Der indrettes et sundhedsrum for beboerne - bl.a. med tandlæge. Desuden bliver der flere temaer som sanserum, orangeri og hotel-øer, hvor beboerne kan sidde og læse, have gæster og iøvrigt hygge sig med andre.

I planløsningen er der lagt vægt på mulighed for fælles aktiviteter for beboerne på alle etager, og flere rum bliver i to etagers højde for at give dem de rette proportioner til rummets aktiviteter.