Første spadestik på 92 familieboliger i Kolding

1. spadestik til Boligselskabet Domea Lunderskov-Koldings projekt med 92 familieboliger i hjertet af Kolding - meget tæt på historiske "Koldinghus" - blev taget torsdag den 5. marts.

Udviklingschef i Domea, Louise Prahm, Boligselskabet Domea Lunderskov-Kolding: -Der har været masser af aktivitet på dette areal gennem rigtig mange år. Vi har revet bygninger ned, men det var ikke de første her på grunden – arkæologer er i gang med at udgrave tidligere bosættelser på grunden. Og der har også været kloster her på stedet. Nu viger pladsen igen til nyt liv, og jeg håber, at det nye liv individuelt i de kommende lejligheder bliver godt – og det er det, vi traditionen tro markerer med det første spadestik.

-Udgangspunktet for projektet er, at der skal være plads til alle. Kommunen ønsker at udbyde et udvalg af alle boligtyper, og det statuerer vi med det kommende projekt. Her er blandede boligstørrelser med fornuftige huslejer, og de ligger i hjertet af byen blandt bygninger, der har overlevet, og tæt på indkøb og kultur. Faktum er, at vi i dag gerne vil bo i centrum fordi der er noget historie, og samtidig vil vi gerne bo i nye bygninger med lav varmeregning og tidssvarende arkitektur. Og vores opgave er så at få det til at passe ind i de eksisterende omgivelser – og det synes jeg absolut også, at vi i høj grad løser med dette projekt.

Borgmester Jørn Pedersen (V), Kolding sagde: -I forbindelse med flytningen af biblioteket og bygningen af Kolding Uddannelsescenter et andet sted i byen stille mange spørgsmålet hvad vi så skulle med det her? Det har siden midlertidigt været offentlig administration, og også starten på Kunstmuseet Trapholt og en del af vores industrihistorie. Og i 2014 gik vi så i dialog med Domea om disse boliger mens andre mente, at der burde være et butikscenter på grunden. Og nu får vi attraktive boliger lige i hjertet af byen – til gavn bl.a. for detailhandelen i byen.

-Alle har en kærlighed til midtbyen, og glæder sig til at se boligerne skyde op her på denne her store og centrale byggegrund. Det her bliver et fedt område for byens borgere, og ikke kun for dem, der kommer til at bo her. Så det er virkelig glædens dag i dag – hvor vi så også får afdækket noget af vores historie.

Arkitekt Mette Forslund, TNT Arkitekter: -Vi tager spadestikket til det, der nu skal spire op af jorden. Her har der ligget kloster, og arkæologerne har fundet meget i jorden fra fortiden. Det bliver en fantastisk ejendom med 92 familieboliger fra 2-værelses til 4-værelses boliger. Ejendommen kommer til at skabe et lukket gårdrum, og vil danne en karré her i byen, hvor det private og fine gårdrum er i midten med det pulserende byliv udenom. Og her, hvor vi står, bliver der en grøn park, som hele byen og ejendommens beboere kommer til at få glæde af.

-Vi får desuden en P-kælder under en del af ejendommen. Og husene kommer til at fremstå som mindre huse med mursten udadtil, så de kommer til visuelt at hænge sammen med byens øvrige arkitektur. Og indadtil får vi lyse, hvide facader, som også er med til at skabe lys til boligerne og til at skabe et roligt gårdmiljø. Vi har lagt vægt på, at alle boligerne får en lys arkitektur, og stort set alle boliger er gennemlyste fra facade til facade. Projektet er skabt i totalsamarbejde i samarbejde med Dansk Boligbyg og Domea Lunderskov-Kolding som bygherre og med Domea.dk som bygherrerådgivning.

-For at få et godt byggeri kræves der også gode håndværkere, og det er jeg sikker på – det er vores erfaring, at det mestrer Dansk Boligbyg - så jeg er ikke i tvivl om, at når vi senere i processen står ved et rejsegilde, så står vi og takker håndværkerne for et rigtig godt arbejde, sagde arkitekt Mette Forslund, TNT Arkitekter.

Projektet – Klostergården i Kolding – består af 16 stk. 2-rums boliger på ca. 68 m2, 62 stk. 3-rums boliger på ca. 89 m2 og af 14 stk. 4-rums boliger på ca. 105 m2. Facaderne mod gaden vil fremstå med 3 forskellige nuancer af røde mursten. I portåbninger og gårdrum vil facaderne fremstå med hvidlige betonelementer. Der bliver adgange til boligerne fra svalegange. Og fra gårdrummet er der via trappeopgange adgang til alle boliger. Projektet ventes afleveret til bygherren i april 2022.


Billedtekster:

Det 1. spadestik blev taget af fra v. borgmester Jørn Pedersen (V), formand Kjeld Vellier, Boligselskabet Domea Lunderskov-Kolding og af Louise Prahm, udviklingschef i Domea.

Arkæologer har arbejdet på stedet i længere tid. Bl.a. har de fundet en kloakledning fra 1500-tallet - hugget ud af træstammer og med fald som i nutiden.

Byggegrunden, hvor de 92 familieboliger opføres, ligger helt inde i hjertet af Kolding - i kort gåafstand fra historiske "Koldinghus".

Udviklingschef Louise Prahm, Domea.

Borgmester Jørn Pedersen (V), Kolding.

Arkitekt Mette Forslund, TNT Arkitekter.

Gå til aktuelt