Første spadestik taget i PH Park, Hørsholm

Arbejdet med at omdanne den tidligere hospitalsgrund i centrum af Hørsholm er nu gået i gang. Det første spadestik til 2 af i alt 4 byggefelter på grunden blev taget onsdag den 15. september. Projektet omfatter 131 boliger, fordelt på tre typer bygninger – punkthuse, rækkehuse og etageboliger med et etageareal på næsten 14.000 m2. Hertil kommer 7.000 m2 parkeringskælder under og mellem bygningerne. Projektet er en totalentreprise, og afleveres den 1. juli 2023 til pensionsselskabet Sampension, der har købt det af Calum -  projektudvikler.

Adm. direktør i Calum, Jakob Axel Nielsen, sagde før det første spadestik blev taget, bl.a.: - For os har det været en sej proces, for vi bød på grunden, men vandt ikke, så vi var nødsaget til at kontakte den vindende byder, og erhverve grunden af ham fordi vi syntes, at det er en fantastisk god grund og et godt projekt, som vi gerne ville være med i. Det lykkedes os dog ikke at få alle fire byggefelter, men det lykkedes at få tre – nemlig 1, 3 og 4.

-I dag tager vi første spadestik til byggefelt 1 og 3. For os er det helt fantastisk dejligt at komme i gang, og jeg håber også, at vi får afleveret et fantastisk godt byggeri til Sampension - og tak for den proces, vi har været igennem sammen. Når byggeriet en gang bliver afleveret, er jeg overbevist om, at det bliver godt projekt for både Sampension og forhåbentlig også et smukt projekt for Hørsholm.

Borgmester i Hørsholm Kommune, Morten Slotved (Kons.), sagde bl.a.: - Naturen og Øresund er i forhaven, og i baggrunden ligger København. Det her er et unikt sted, som vi har været med til at sætte i udbud. Har det været let? Nej, det har det ikke. Det har været en lang proces. Da vi havde grunden i udbud, var der ingen byder, så kom den i om-udbud, og der blev budt med flere projekter, og vi havde annonceret. Så fik jeg en opringning fra Henrik Calum, der fortalte, at han havde købt grunden af den, der havde vundet.

-Det er hospitalsgrunden – tænk på alle dem, der har fået et stik her, og nu tager vi så det første spadestik. Vi har glædet os til at PH Park begynder, og til at vi kan se den park, vi har arbejdet for i rigtig mange år. Nu skal det være virkelighed. Tilbage i 2015 besluttede kommunalbestyrelsen at købe den gamle hospitalsgrund for at sikre nyt liv til grunden. Der var udfordringer med om der skulle være flygtningen her, og der var meget uro blandt borgere og kommunalpolitikere. Vi blev enige om, at det giver mening at købe den, og rive bygningerne ned.

Al parkering skal ske under jorden

-Vi startede med at lave en vision, hvor kvalitet og trivsel var nøgleordene. Senere lavede vi en udbudsplan, og herefter en lokalplan. Og i dag tager vi så det første spadestik til de to første byggefelter. For fire år siden, 7. oktober 2017, fik grunden sit navn, PH Park, der er det helt rette navn til denne nye bydel. Poul Henningsen repræsenterer i høj grad innovation, arkitektur og trivsel. Desuden boede PH også meget tæt på i 20 år, så jeg glæder mig til at se hans univers udfolde sig her på grunden, sagde borgmesteren.

-I byrådet har kommunalbestyrelsen fra starten haft store ambitioner med hospitalsgrunden. Når området er udbygget, skal det være fyrtårnet, der markerer den retning vi ønsker for fremtiden i Hørsholm. Området skal invitere og tiltrække børnefamilier, tiltrække seniorer, der ønsker at flytte ud af nogle større huse – gerne nede i Rungsted eller andre steder – men samtidig være præget af mangfoldighed, højt til loftet og med plads til alle, der drages af at bo hos os i et velfungerende nærområde med skoler, der er blandt de bedste i landet.

-Udviklingen af hospitalsgrunden til PH Park er kort sagt en vigtig del af vores strategi for at sikre kvalitet i byens udvikling, og muligheden for at også unge familier kan finde en bolig i vores kommune, enten ved at de flytter ind her, eller i de boliger, der bliver frigivet når nuværende borgere vælger PH Park.

-Politisk har vi besluttet at investere i landskabet her, og vi har insisteret på, at parkering skal foregå under jorden. Indenfor ganske få år vil et nyt attraktivt boligområde rejse sig lige her, bestående af nytænkende arkitektur og attraktive grønne områder. Vi når en kæmpestor milepæl i dag. Tillykke med at vi snart får lov til første spadestik og rigtig god vind med byggeriet. Vi ser frem til, at vi sammen med jer kan skabe PH Park, en unik perle i hele Hovedstadsområdet, sagde borgmester Morten Slotved.

Er en del af noget større

Næstformand i kommunens Miljø- og Planlægningsudvalg, Jan H. Klit (Kons.), sagde bl.a.: - Da grunden kom i kommunens besiddelse, skulle vi finde ud af, hvad der skulle ske med den – måske byggeri af en eller anden art, og hvilken slags byggeri. Nogle af de nøgleord, vi arbejdede med, var kvalitet, mangfoldighed og diversitet. Det skulle være et unikt område, og vi var på studiebesøg flere steder for at se, hvordan man kan ”angribe” sådanne områder.

-I Miljø- og Planlægningsudvalget har vi også arbejdet løbende med udviklingsprocessen, hvor ord som kvalitet går igen, for det har været sindssygt vigtigt for os, at kvalitet gennemsyrer hele processen, ikke mindst i forhold til arkitektur, æstetik, fremtoning og andet. Det her skal være et unikt område, hvor vi skriver historie, og det er jeg overbevist om, at det bliver.

-I øvrigt mangler vi faktisk boliger i Hørsholm. Derfor er det rigtig, rigtig vigtigt, at vi kan gå i gang i dag med det første spadestik, og når vi engang er færdige med hele processen, bliver der i alt omkring 250 boliger her. Det er meget vigtigt, at vi endelig kan komme videre, og vi glæder os meget til at gå i gang nu. Og der har også været dialog om at tage mest muligt hensyn til de omkringboende. Der skal bl.a. ske trafikafvikling og andet, så selvfølgelig skal der tages hensyn til hvornår der arbejdes, og andet, sagde Jan H. Klit.

Det første spadestik på de to byggefelter 1 og 3 udgør blot en del af den samlede, kommende boligbebyggelse i PH Park, hvor Dansk Boligbyg skal opføre samtlige bygninger. Aalborg-afdelingen er ansvarlig for byggefelterne 1, 3 og 4, mens afdeling-2 i Roskilde er ansvarlig for byggefelt 2. 

Nøgletallene for den samlede, kommende PH Park bebyggelse er følgende: 27.000 m2 bolig-etageareal, 14.000 m2 parkeringskælder, og ialt skal der opføres 261 boliger på grunden, fordelt på etageboliger og rækkehuse. Calum har som udvikler solgt de nu igangsatte projekter på byggefelt 1 og 3 til pensionsselskabet Sampension. 


Billedtekster:

Første spadestik blev taget af fra v. Thorbjørn Lange, chef for ejendomme og infrastruktur hos Sampension. I midten adm. dir. i Calum, Jakob Axel Nielsen, og th. borgmester Morten Slotved, Hørsholm.

Tv. bygherren, Henrik Calum. Th. adm. dir. Jakob Axel Nielsen, Calum.

Borgmester Morten Slotved, Hørsholm.

På projektgrunden er der 4 byggefelter. Første spadestik omhandlede 2 af dem, hvor der nu opføres 131 boliger.

Gå til aktuelt