Rejsegilde på historisk byggeri i Kolding

I hjertet af Kolding var der onsdag den 30. juni rejsegilde på 92 familieboliger med Boligselskabet Domea Lunderskov-Kolding som bygherre. Projekt ”Klostergården” har fået dette navn fordi byggeriet sker på en grund, hvor der historisk har ligget et kloster. Netop det har givet en række udfordringer i projektforløbet – ikke mindst arkæologiske udgravninger, hvor en række skeletter er blevet fundet. Men også logistisk, først med levering af en særdeles stor byggekran, og ikke mindst med fjernelsen af den efter element-montagen.

Facaderne ud mod de omkringliggende gågader fremstår med forskellige nuancer af røde mursten, mens et stort gårdrum og portåbninger fremstår med facader i hvidlige betonelementer.

På et velbesøgt rejsegilde sagde Allan Aistrup, formand for bygherren, Boligselskabet Domea Lunderskov-Kolding, bl.a.: - I marts 2020 tog borgmester Jørn Pedersen og jeg det første spadestik en dejlig forårsdag, og om et års tid vil disse bygninger stå klar til indflytning. Nye glade beboere vil flytte ind i deres nye hjem. Og som formand for boligforeningen er netop dén dag den største af dem alle – det at se folks glade ansigter er bare lykken i sig selv.

- Undervejs har vi været igennem meget, og fået alt løst efterhånden som det opstod. Vi bygger jo på denne historiske grund, og når man i gamle dage holdt rejsegilder, var det for at berolige onde ånder med planter på taget som dekoration, og dermed få gode ånder. Det gør vi også i dag – vi hænger kransen op som vores dekoration i nutiden. Må kommende beboere få et både godt og bæredygtigt boligliv her, og må Kolding by glæde sig over disse smukke bygninger midt i Kolding, hvor der indtil for et år siden lå en grim bygning, som nu er blevet til en smuk svane, sagde han.

Borgmester Jørn Pedersen (V), Kolding, sagde bl.a.: - De onde ånder kan ikke komme frem, for alle skeletter er bogstaveligt talt blevet gravet op her på den historiske klostergrund. Dette byggeri midt i hjertet af byen erstatter noget, vi lykkeligt har glemt – et område, fyldt med vand og rotter. Politisk var der enighed om, at vi ville have disse attraktive boliger og byhuse i byens midte, som skulle være med til at skabe liv i området. For hvad er en bymidte uden liv?

- Vi ønsker fortsat, at vi vil have flest muligt til at bo i bymidten, og dette byggeri på den gamle klostergrund bakker op om det. En stor ros til håndværkerne for flot arbejde, hvor stenene ud mod gaderne passer ind i miljøet, og glæden bliver endnu større når jeg oplever dette fantastisk lyse gårdrum – det kan meget mere end jeg turde drømme om, da jeg så de ellers rigtig gode tegninger. Stor ros for, at det er lykkedes at skabe dette miljø i virkelighedens verden. Det bliver spændende at se det helt færdige byggeri, hvor der også skal begrønnes ud fra devisen ”vild med vilje”. Og jeg glæder mig bare så meget til at folk kan begynde at flytte ind, sagde han.

Administrerende direktør i Domea.dk, Thomas Holluf Nielsen, sagde bl.a.: - Dette byggeri handler om, at vi sammen med en ambitiøs kommune er med til at lave en byudvikling, der sikrer, at vi har et samfund med rigtig gode boliger til alle, og som er til at betale. Det handler jo om ambitioner, strategier og visioner. Men også om, at der er gode folk med nidkærhed, ambitioner, vilje og begejstring til også at opfylde dem – til at omsætte tegningerne til virkelighed, så de danner rammen om menneskers hverdag. Det er vigtigt – og det er jeres fortjeneste. Så tak for det gode håndværk.

- En byggeplads er også en stor ledelsesopgave, der skal styres, og vi har jo mange byggepladser i gang over det ganske land. Det unikke ved denne byggeplads er, at der er så meget styr på det hele. De folk, jeg har haft fornøjelsen at møde, er beskedne og garvede mennesker, der siger: ”jamen, der er styr på det meste”. Jeg har været her et par gange, og har set, at der styr på tingene, der er orden, der er ryddeligt og en god stemning og trivsel blandt jer håndværkere. Og det betyder alt, for det er også jeres arbejdsplads, og det smitter af på den kvalitet, som I leverer – tusind tak for det. Så I har gjort det rigtig godt indtil nu. Og I skal love at gøre det lige så godt resten af turen, indtil vi er helt færdige. Lov mig, at I vil gøre beboerne og jer selv stolte ved at levere et flot håndværk til tiden, i den aftalte kvalitet – og indenfor den økonomi, der er aftalt undervejs i byggeriets udvikling, sagde han.

Se Reference her: Klostergården i Kolding


Billedtekster:

Allan Aistrup, formand for Domea Lunderskov-Kolding

Jørn Pedersen, borgmester i Kolding kommune 

Thomas Holluf Nielsen, adm. direktør i Domea.dk 

 

Gå til aktuelt