Brahes Bakke: 72 boliger for PBU

Som en del af Horsens Kommunes plan for udvikling af et nyt boligområde i Bygholmbakker ligger denne bebyggelse bestående af 72 boliger.

Bebyggelsen ligger vest for Horsens og nord for de rekreative områder omkring Bygholm sø.

Bygholmbakker bliver en helt ny bydel med egen daginstitution, supermarked og direkte adgang til naturen. Kun 2½ km fra Horsens centrum og ca. 1 km til motorvejen E45.

Boligbebyggelsen er opført med variation af lejlighedstyperne fra et til fire værelser. Det betyder at der er opført boliger for enlige, studerende, ny stifte/startede familier og familier med et par børn samt seniorer.

Arkitekturen
Der er opført 12 bygninger som alle har samme arkitektoniske greb. Med et næsten kvadratisk fodaftryk og flad/ensidig taghældning på ca. 5 grader.

Bevæger man sig rundt imellem bygninger på matriklen, kan man se, at det er lykkedes arkitekten at skab et varieret udtryk og indtryk. Ind- og udtrykket er skabt, ved at ingen af bygninger er helt ens: Højden varierer fra de 2 til 3 til 4 etager, der er ingen altaner eller terrasser, der står lige over hinanden, og der er formidabel god plads mellem bygningerne.

Materialer
Facaderne variere med materialer af gule og røde rustik teglsten og skifer. Teglfacader har gavle, hvor kop-teglsten stikker ud, eller sten er vendte og/eller tilbagetrukne felter. Der er felter, hvor listeligende træfelter er indbygget for at bidrage til en bæredygtigt udtryk. Materialefarver er bundet sammen af to fælles farve på vinduer-murkroner-sålbænke og tagnedløb. Delt på de gule bygninger og for de røde/skifer bygninger.

Indretning af boligerne
Lejlighederne er indrette, så der kommer meget lys ind. Der er store vinduer, der inviterer naturen ind, dog uden at gå på kompromis med privatlivet i lejligheden. 

Materialerne i lejlighederne har et højt kvalitetsniveau - eksempelvis ege-plak trægulve, der fremstå rustikke og eksklusive og 10 mm tykke, Corian designer køkkenbordplader. I de større lejligheder er der kogeøen, som bidrager til fællesskab for beboerne.

Lejlighederne har store altaner på 10 m2, der i godt vejr giver et ekstra rum, hvor man fint kan opholde sig i mange gode timer. Lejligheder i stueplan har, hvor terrænet fordre det, terrasser. Her kan beboer nyde direkte gang til vildtgræsarealerne der omkranser bygningerne.

DGNB og LAR 
Som en del af bæredygtighed principperne for bebyggelsen, så er der indarbejdet LAR(lokal afledning af regnvand) på området.

Matriklens topografi giver at der er et varieret terræn, hvor der er forholdsvis store niveauforskelle mellem bygningerne.

Der er mellem bygningerne etableret fine udearealer, hvor der er rig mulighed for leg med vand og natur. De flotte legebakker og sidde sten giver en lejerblåsstemning. Da byggeriet er DGNB sølv certificeret, har der været fokus på at skabe et godt indeklima og i særdeleshed, bæredygtighedstiltag til designet af de tekniske installationer. Som eksempel har bebyggelsen opnået energiklasse A2025 uden brug af solceller